Een app voor doorbraken in jouw organisatie
15766
post-template-default,single,single-post,postid-15766,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive
 

Een app voor doorbraken in jouw organisatie

Een app voor doorbraken in jouw organisatie

Een app voor het beter benutten van talent en capaciteit

Vijf vragen aan Laurens Waling van Part-up

Al een tijdje volg ik Laurens Waling, oprichter van Part-up. Part-up is een coöperatie van ondernemers die het aan het hart gaat dat er zo veel talent en capaciteit in organisaties onbenut blijft. Part-up helpt organisaties dat potentieel te matchen aan plekken in de organisatie waar er werkdruk heerst. Speciaal voor organisatie die het verlangen hebben om sneller en beter de verborgen capaciteit van hun medewerkers in te zetten, ontwikkelden zij een app om werk en talent bij elkaar te brengen. Daarmee kunnen zij de capaciteit én de betrokkenheid van medewerkers vergroten. Een gouden idee, maar werkt het in de praktijk ook zo? Ik stelde vijf vragen om een beter beeld te krijgen bij de potentie van een intern matchingsplatform.


Vraag 1: Welke organisaties hebben er het meeste baat bij?

In elke organisatie zijn plekken met werkdruk. Vaak is dit het gevolg van een gebrek aan wendbaarheid en samenwerking. Je ziet medewerkers harder werken dan gezond is. Incidenteel is daar natuurlijk weinig mis mee. Maar als je de stress over tijd voelt toenemen, als hard werken de norm wordt en als het voelt alsof het harder werken niets oplevert, dan is er structureel iets mis. Frustraties nemen toe. Betrokkenheid neemt af. Dit geldt extra sterk in bedrijven met meer dan 150 kenniswerkers, waar men elkaar niet meer kent en onvoldoende gebruik maakt van de totale aanwezige kennis en creativiteit om werkdrukte pieken op te vangen. Wat kan leiden tot uitval van personeel en ontevreden klanten.


Vraag 2: Hoe begin je met teamoverstijgend werk en talent delen?

Begin op de plekken waar het zichtbaar knelt. Bij personen die druk ervaren en bij belangrijke projecten die traag lopen. Daar is winst te behalen door de onderzoekende vragen te stellen: Waarom loopt het niet? Zijn er werkzaamheden die veel energie kosten? Inzichten zijn die niet worden gehoord? Talent wat niet wordt benut? Zou het helpen als er teamoverstijgend hulp geboden zou worden?
We verzamelen de taken waarop hulp nodig is; en de aangeboden hulp. Gaat het om kleine aantallen, dan kun je nog een lijstje rondmailen. Maar wanneer een grote groep zich wil intekenen op een dynamische takenlijst, dan is het handig om onze matchingapp te gaan gebruiken. Daarop kun je razendsnel werkdelen, passende kandidaten vinden en gematcht worden met werk dat past bij jouw ambities, energie en beschikbaarheid.


Vraag 3: Waar loop je tegenaan bij de invoering van de app Part-up?

De drang naar controle en sturing die veel managers ervaren, remt het stimuleren van flexibele inzet. Tegelijkertijd kun je deze managers laten zien dat hun werk leuker en makkelijker wordt, als zij talent van andere teams kunnen gaan inzetten, hun medewerkers meer betrokken zijn en zij zelf ook beter kunnen gaan doen waar zij goed in zijn.

Een tweede punt is dat werk vaak lastig te overzien is. De app helpt met voorbeelden, ervaring en slimme algoritmes om werk resultaat gericht te beschrijven en op te knippen, “part-up”, zodat het beter intern uitbesteed kan worden. Kleine klussen kunnen makkelijker worden opgepakt, zonder ten koste te gaan van het reguliere werk.


Vraag 4: Je bent al een tijd bezig om Part-up een plek te geven bij organisaties. Met vallen en opstaan. Hoe houd je dit vol?

Het is een leerzame achtbaan. Het geheim van volhouden zit in congruentie. In alles wat ik doe, check ik of het wel klopt dat ik dit doe. Is er iemand anders die dit wil doen? Zet ik mijn talent optimaal in? Het is spannend om daarvoor te gaan staan. Zelfs al is het een gevoel. Dat was voor mij (en voor veel medewerkers en managers) echt een mega cultuuromslag. Die kun je niet forceren, maar wel bereiken door lang genoeg met een steeds grotere groep elkaar feedback te geven op het gewenste gedrag.

Ik zie Part-up als een positief virus. Je steekt mensen er mee aan, en als je het eenmaal ziet, kun je het nooit meer ‘niet zien’. Door te ervaren dat ik het verschil maak en blij word van kleine successen om me heen, houd ik deze missie hopelijk nog jaren vol, zonder dat het mij energie kost. Hoewel ik regelmatig terugval in oude patronen, heb ik inmiddels een groep om mij heen verzameld die mij dan weer bijsturen. En dat leer ik ook onze klanten.


Vraag 5: Hoe willen jullie dit opschalen?

De app werkt, en bleek (o.a. tijdens de Corona drukte in ziekenhuizen) binnen 24 uur inzetbaar in grote organisaties als UMC Utrecht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland benut via Part-up 20% van de capaciteit van alle medewerkers om pieken in het werk aan te kunnen. Steeds meer grote bedrijven tonen interesse, zoals bijvoorbeeld PostNL die momenteel een implementatie van Part-up verkent om wendbaarder te worden binnen HR. Samen met partners (zoals Pentascope), onderzoeken we mogelijkheden voor hun klanten om via onze tool een doorbraak te creëren. Juist in deze tijd, waarin we op afstand werken, externe inhuur lastig is, de arbeidsmarkt krap is en de wendbaarheid van organisaties flink op de proef wordt gesteld, loont het investeren in het beter benutten van alle aanwezige capaciteit.

Geen reactie's

Geef een reactie